Burgemeester Jan van Zanen legt samen met minister Grapperhaus bloemen op de herdenkingsplek (fotobron: gemeente Utrecht)

Herdenkingsplek ‘De Golf’ in Utrecht geopend

Op 18 maart 2019 werd Utrecht volledig ontzet door een aanslag bij een tram op het 24 Oktoberplein. Deze aanslag heeft veel impact gehad op alle betrokkenen en zal niet snel vergeten worden. Op 18 maart 2020 is op gepaste wijze stilgestaan bij deze heftige gebeurtenis.

Er is de afgelopen tijd hard gewerkt aan een blijvende herinneringsplek ter nagedachtenis van de slachtoffers die vielen tijdens deze verschrikkelijke dag. Aan de herinneringsplek op het 24 Oktoberplein ligt een ontwerp ten grondslag dat een golf verbeeldt: een golf van ongeloof en verdriet die door de stad Utrecht ging na het schietincident. Deze golf wordt weergegeven met behulp van betondelen voorzien van houten zitelementen. Hierdoor is er ruimte om stil te staan bij deze gebeurtenis en uiting te geven aan gevoelens. Het overige deel van het plein is voorzien van bomen en sierbeplanting.

Exact een jaar na de aanslag heeft burgemeester Jan van Zanen samen met minister Grapperhaus bloemen gelegd bij de opening van de herinneringsplek op het 24 Oktoberplein. Om 10:43 klonken er 4 klokslagen, voor elk slachtoffer één, vervolgens was er één minuut stilte. Vanwege de ontwikkelingen rondom COVID-19 kon de geplande openbare bijeenkomst niet doorgaan.