Of het nu om drukke stadscentra gaat of rustiger dorpsstraten, bijna iedereen stoort zich wel eens aan rommel op straat en verkeerd geparkeerde fietsen. Een opgeruimde leefomgeving nodigt mensen juist uit om het zelf ook netjes te houden. Zo werkt de menselijke geest nu eenmaal.

Een opgeruimde omgeving realiseren vraagt wel wat van de betrokken partijen. Neem nou de fietsparkeerplekken bij een winkelcentrum, bibliotheek, café of bioscoop. Dat is niet altijd het toonbeeld van orde. Zeker, dat ligt soms aan de gebruikers met haast. Maar wat als we nu kritisch kijken naar wat er beter kan aan de fietsplek zelf, gedacht vanuit de gebruikers?

Wat wil de gebruiker?
Wat houdt mensen nou eigenlijk tegen om hun fiets netjes in een rek te parkeren?
Vaak horen we dat mensen bang zijn om hun fiets in een ‘velgenkiller’ te plaatsen en zetten ze hun fiets vóór het rek op de standaard.
Andere mensen zeggen bang te zijn dat hun handremmen of kabels beschadigen door strak geparkeerde buurfietsen. Of dat hun fiets gejat wordt en dus zoeken ze iets stevigs om hun fiets aan vast te zetten met hangsloten. Fietsen met een kinderzitje, mand of fietstas passen er simpelweg vaak niet tussen. Net als de steeds populairdere fat bikes en huurfietsen met apparatuur aan de voorvork. Die fietsgebruikers hebben geen andere keus dan hun fiets buiten de zo mooi berekende fietsparkeerplek te zetten. En dan hebben we het nog niet eens gehad over kapotte fietsparkeersystemen die nog niet zijn vervangen.

Geef ze de ruimte
Stel nou dat we als branche en opdrachtgevers gebruikers meer ruimte geven? Weg met de hart-op-hart van 350 mm. Want daarmee hebben we het aantal plekken wel, maar de gebruikers niet.
Als we nu eens zouden gaan voor hart-op-hart 500? Zou de fietsparkeerder daar niet een stuk blijer van worden? Als we dan ook de velgenkillers in de ban doen en inruilen voor modulaire systemen die fietsen ondersteunen op de wielas? Dan zet de fietser met alle liefde zijn fiets keurig in de rij. De AXLE Ivo die VConsyst aanbiedt, ondersteunt de wielas én is standaard voorzien van een aanbindvoorziening en is daarom dubbel veilig. En bovendien een circulair product.

Draadloze vulgraadmeting van afvalbakken met IoT
En nu we het toch over een opgeruimde omgeving hebben, staan er voldoende afvalbakken in de openbare buitenruimte? En staan ze op de juiste plek? Het inrichten van de buitenruimte vraagt om kennis van de situatie ter plekke. Dat kan via een onderzoek naar looproutes. En dankzij Internet of Things (IoT) nu ook met slimme vulgraadsensoren, die draadloos elk uur hun status melden. Zo test VConsyst de mogelijkheid om te bepalen wanneer afvalbakken vol zijn en dus geleegd moeten worden. Of juist niet en zo bespaart u tijd en dus geld. Met IoT-sensoren kunt u ook meten of de afvalbakken op de juiste plek staan.

Wilt u meer weten over goede fietsparkeeroplossingen of advies over plaatsing van afvalbakken en toepassing van slimme IoT-oplossingen voor een schonere buitenruimte? De specialisten van VConsyst helpen graag bij deze uitdagingen.


In een pilot test VConsyst vulgraadsensoren in Bammens afvalbakken op hun werking