Energieneutrale fietsoverkapping

In samenwerking met ProRail heeft Armada Mobility BV een energie neutrale fietsoverkapping ontwikkeld die klaar is voor de toekomst. De nieuwe fietsenstalling is voorzien van een overkapping met zonnepanelen. Zo staat je fiets beschermd tegen de regen en wordt er tegelijkertijd energie opgewerkt die onder andere digitale wegwijsborden van stroom voorziet.

De eerste innovatieve overkappingen zijn inmiddels geplaatst bij NS station Maastricht. Tijdens de ombouw van de fietsenstalling zijn niet alleen zonnepanelen aangebracht, maar zijn er ook digitale wegwijsborden en sensoren geplaatst. Het station moet een functionele en prettige omgeving zijn voor de reizigers. Wij zorgen er namens ProRail voor dat de reizigers hun fiets comfortabel en veilig kunnen stallen.

Digitale bewegwijzering
Al van verre kunnen fietsers op de borden zien waar en hoeveel stallingsruimte nog vrij is. Sensoren in de fietsrekken zelf registreren hoe lang een fiets gestald staat. Staat een fiets er langer dan 14 dagen, dan wordt deze direct verwijderd en naar het fietsdepot van de gemeente Maastricht aan de Gerardusweg gebracht. Het is tenslotte niet de bedoeling dat fietsen hier voor langere tijd geparkeerd worden.

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen. Voor deze fietsoverkapping is gebruik gemaakt van transparante zonnepanelen met dunne film. Dit type zonnepanelen wordt van Cadmium Telluride (CdTe) gemaakt en is gedeeltelijk licht doorlatend. Daarnaast werkt dit type zonnepanelen ook direct als zonwering.

Een overkapping met zonnepanelen zorgt voor een aangename kostenbesparing op de energierekening en draagt bovendien bij aan een schoner milieu. Hiermee wordt dit de eerste energie neutrale fietsenstalling op straatniveau. Fietsen zijn een populaire en milieuvriendelijke manier om je te verplaatsen. Een energie neutrale fietsenstalling draagt bij aan het behalen van duurzame energiedoelstellingen.

Met de fietsenstalling aan de Meerssenerweg heeft Maastricht de landelijke primeur. Het komende jaar is daarom een pilotjaar: werken de zonnepanelen, digitale wegwijsborden en sensoren zoals bedacht? Dan is het doel om in veel meer buitenstallingen bij de Nederlandse stations dezelfde technische snufjes toe te passen.