bio based verkeersbord

bio based verkeersbord

De toekomst van een duurzame openbare ruimten: de voordelen van bio-based buitenobjecten

We kunnen er niet meer omheen, duurzaamheid is geen ver-van-je bed-show maar daadwerkelijk iets waar iedereen zijn steentje aan kan bijdragen. Sterker nog, er moet meer gedaan worden om de opwarming van de aarde te beperken. Dat is de boodschap van het onlangs verschenen rapport van IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change). De wereld kampt met klimaatverandering en een van de belangrijkste oorzaken is de uitstoot van koolstofdioxide (CO2). Volgens het IPCC is de uitstoot van CO2 verantwoordelijk voor meer dan 80% van de opwarming van de aarde.

Aluminium is een van de meest gebruikte materialen ter wereld. Het is lichtgewicht, sterk en corrosiebestendig, waardoor het een ideaal materiaal is voor een breed scala aan toepassingen. Het is ook herbruikbaar. Echter, de productie van aluminium is, ondanks alle innovaties, een van de meest energie-intensieve industriële processen en levert een belangrijke bijdrage aan de wereldwijde uitstoot van CO2.

4,5 Biljoen kilo aluminium in de EU
Alleen al in de Europese Unie staan meer dan 1,35 biljoen buitenobjecten, gezamenlijk goed voor 4,5 biljoen kilo aluminium. Van deze verkeersobjecten moet 5% jaarlijks vervangen worden, dat betekent nog eens 250 miljoen kilo aluminium!

Voorbeeld van een duurzame innovatie voor buitenobjecten
NTS (Natural Traffic Sign) is ‘s werelds eerste 100% bio-based, CO2 negatieve en recyclebare oplossing voor buitenobjecten. Het is gemaakt van hennepvezels en een 100% fossielvrij bindmiddel. Alle grondstoffen worden lokaal geteeld, geoogst en verwerkt. Alle materialen, kunnen aan het einde van hun levensduur worden gescheiden en gerecycled. Dit product is in samenwerking met de verkeersbordenindustrie door Plantics’ Superior Natural Materials ontwikkeld.

NTS: Natuurlijk duurzaam in de hele keten
Natural Traffic Sign symboliseert klimaatneutrale productie- en materiaaltoepassingen. De productie vindt volledig automatisch plaats op basis van groene energie en de afwerking is in handen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bovendien zijn de gebruikte bioharsen veilig en op grote schaal verkrijgbaar binnen Europa.

De voordelen van Natural Traffic Sign zijn duidelijk
– 100% biobased borden afkomstig van lokaal hernieuwbare materialen, waardoor ze volledig recyclebaar en biologisch afbreekbaar zijn.
– Bovendien wegen ze 40% minder dan aluminium borden, waardoor er bijna tweemaal zoveel borden op één vrachtwagen kunnen worden vervoerd, wat leidt tot minder kosten en CO2-uitstoot voor het transport.
– Ten slotte elimineert het gebruik van natuurlijke borden de behoefte aan aluminium, waardoor er meer aluminium beschikbaar komt voor toepassingen op het gebied van hernieuwbare energie.

Op 29 maart gaan de leden van Vereniging Straatmeubilair (VS) en Vereniging Nederlandse Verkeersborden Fabrikanten (VNVF) op bezoek bij Plantics. Zij gaan met elkaar in gesprek en krijgen daar een interessante rondleiding en presentatie.